Paardenverzekering

Amerigo, Bonfire, Tornado: allemaal wereldberoemde en onvergetelijke paarden. Tienduizenden jaren geleden werden paarden nog voornamelijk gebruikt als voedselbron voor de mens. Vandaag de dag is dit wel anders, zeker in Europa. Paarden zijn edele dieren en daarom worden ze ook nooit ‘beesten’ genoemd, maar ‘dieren’. Er zijn wilde paarden, maar voornamelijk gedomesticeerde paarden. Deze worden al eeuwenlang ingezet als rij- en trekdieren. Ook voor de sport zijn paarden ongekend populair. Deze redenen dragen er allemaal aan bij dat paarden waardevolle dieren zijn, zowel emotioneel als financieel.

 

Waarom je paard verzekeren?

Paardenverzekeringen kunnen worden afgesloten door allerlei soorten eigenaren. In elk dier wordt immers veel tijd, aandacht en geld gestoken. Meestal zijn het de beroepsmatige (privé-)eigenaren van zowel paarden als pony’s die hier het meest van profiteren. Het kuddedier wordt gemakkelijk zo’n 30 jaar oud, maar ziekten of ongevallen kunnen nu eenmaal nooit worden uitgesloten. Vooral kreupelheid komt geregeld voor, wat pijn aan het been betekent. Het is dan noodzaak om de pijn van het dier, onder toeziend oog van een professional, zo snel mogelijk te verlichten. De keuze van een verzekering is echter niet gemakkelijk, omdat er veel verschillende soorten paardenhouders zijn. De één wordt voornamelijk gehouden als verzorgingsdier als hobby, de ander is een fokhengst van topkwaliteit of een nummer één in de paardensport. Het is daarom belangrijk dat er genoeg aandacht geschonken wordt aan het kiezen van een juiste verzekering voor uw paard.

 

Hoeveel kost het?

Er zijn verschillende verzekeringen af te sluiten voor een paard, vaak in pakketvorm af te nemen. De modules kunnen naar eigen wens worden samengesteld, van uitvaartverzekeringen tot zadelverzekeringen en paardenongevallen, en van paardencastratie tot dekhengstenverzekeringen. Een paardenverzekering kan zo eenvoudig of uitgebreid gemaakt worden als je zelf wilt. Natuurlijk zijn de prijzen hier ook naar. Voor een complete verzekering betaal je veel geld. Ga altijd na welke risico’s je af wilt dekken voor de verzekering van je paard en welke premie je wilt betalen. Zo kun je de meest voordelige verzekering vinden voor jezelf en voor je paard.

 

Welke kosten zijn gedekt?

Welke kosten gedekt zijn, is daarom geheel afhankelijk van het soort verzekering dat je afsluit! Een precies antwoord geven op wat een paardenverzekering kost, is er niet. De premie is gebaseerd op de keuzes die je maakt. Het is altijd een percentage van de waarde van het paard dat wordt verzekerd. Dit maakt de premie zeer variabel. Ten tweede is het soort dekking dat je kiest, van invloed op het kostenplaatje. De gebeurtenissen waarvan je het risico niet kunt dragen, zijn de factoren die je juist wilt verzekeren. Deze risico’s lopen echter sterk uiteen. Het is daarom goed om, in overleg, een perfect passende verzekering uit te kiezen, aangepast op de behoeften van jezelf en van je paard. Je bent overigens niet verplicht de volledige waarde van je paard te verzekeren. Zo bestaat alsnog de mogelijkheid om een premie uit te sparen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *